Запорізький край вдруге зібрав юних геологів-краєзнавців з різних куточків України!

Теплими осінніми днями, з 5 по 7 жовтня 2023 року в м. Запоріжжя пройшли ІІ Міжрегіональні геолого-краєзнавчі онлайн-змагання учнівської молоді «Юний геолог».

У заході взяли участь 14 команд з 6 областей України: Дніпропетровської, Сумської, Миколаївської, Харківської та Хмельницької областей, з Комунарського району міста Запоріжжя, Новомиколаївської селищної ради, Матвіївської та Петро-Михайлівської сільських рад Запорізької області.

Геолого-краєзнавчі онлайн-змагання проводяться з метою активізації геологічного краєзнавства серед учнівської молоді та виховання бережливого ставлення до природи рідного краю.

З привітальними словами до учасників онлайн-змагань звернувся Віктор Захарчук – заступник директора департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації.

Впродовж трьох днів учасники обмінювались досвідом краєзнавчої та дослідницької роботи, поглибили знання з геології та методів дослідження в польових умовах, вдосконалили свою майстерність на майстер-класах, поспілкувались з відомими геологами та з користю провели час.

Програма онлайн-змагань передбачала: представлення команд; майстер-класи: «Діагностичні властивості мінералів», «Особливості створення мінералогічних колекцій» (викладач – Максим Олійник, керівник гуртків, Запорізька обл.); «Геологічне спорядження» (викладач – Олександр Савельєв методист, м. Запоріжжя); конкурс «Геологічна пам’ятка мого краю» (команди надали письмовий звіт у форматі пошукової роботи про одну геологічну пам’ятку своєї області та презентували її) та вікторину «Знавці геології». Також у цікавій формі пройшов конкурс «Геологи розповідають, геологи запитують», де учасники прослухали доповіді відомих науковців та краєзнавців: «Геологія і геологічні пам’ятки Криворіжжя» (Володимир Манюк, кандидат  геолого-мінералогічних наук, доцент ДНУ ім. О.Гончара, м. Дніпро) та  «Геологічні пам’ятки природи Бердянського району Запорізької області як перспективні об’єкти геологічного туризму» (Олександр Непша, старший викладач МДПУ, м. Мелітополь).

За підсумками ІІ Міжрегіональних геолого-краєзнавчих онлайн-змагань учнівської молоді «Юний геолог» місця серед команд розподілились так:

І місце – «Мобільні» комунального закладу «Пісочинський ліцей «Мобіль» Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області» (кер. Литвинова О.В., Радченко О.М.);

ІІ місце – «Афтершоки» комунального закладу Сумської обласної ради – обласний центр позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю (кер. Мироненко А.О.);

ІІІ місце – «Мінерал» Лозуватського ліцею імені Т.Г. Шевченка Лозуватської сільської ради,  Дніпропетровська обл. (кер. Соколовська Т.В.);

ІІІ місце – «Орієнтир» опорного комунального закладу загальної середньої освіти «Орієнтир» Петро-Михайлівської сільської ради, Запорізька обл. (кер. Олійник М.О.);

ІІІ місце – «Сільський туризм» опорного навчального закладу Новомиколаївська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1  Новомиколаївської селищної ради  Запорізького району Запорізької області (кер. Дац І.О.).

За підсумками ІІ Міжрегіональних геолого-краєзнавчих онлайн-змагань учнівської молоді «Юний геолог» буде підготовлено друкований збірник матеріалів.

Дякуємо командам, їх керівникам та поважним науковцям за те, що незважаючи на надзвичайно складну ситуацію в країні, ви знайшли можливість взяти участь в онлайн-змаганнях. Війна обов’язково закінчиться нашою перемогою і ми зустрінемось на славетній запорізькій землі!