Відбувся відкритий обласний конкурс відеоробіт «Чарівними місцями»

Вперше комунальним закладом "Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді" Запорізької обласної ради було проведено відкритий конкурс відеороликів "Чарівними місцями".

Конкурс відбувався з метою залучення учнівської молоді до активної діяльності з вивчення історичної та культурної спадщини рідного краю, ознайомлення з пам’ятками та об’єктами заповідного фонду та популяризації краєзнавчого руху в закладах освіти.

До оргкомітету конкурсу надійшло 56 робіт з 6 областей України.

Відеороботи розподілялися за двома номінаціями: "Пам'ятка мого краю" (розповідь про одну чи декілька, об’єднаних тематично, пам'яток рідного краю або іншої території України) та "Чарівними місцями України" (учасникам  пропонувалося  спробувати себе у ролі екскурсоводів та провести екскурсію цікавими місцями свого населеного пункту або іншої території  України).

Всі конкурсні роботи заслуговують на високу оцінку і увагу. Вони занурювали глядачів у цікаві місця Батьківщини, знайомили з пам’ятками історії, археології, архітектури, містобудування та природи. Розказували легенди та перекази пов’язані з пам'ятками, водили найцікавішими та таємничими екскурсійними маршрутами.

Відеоматеріали нікого не залишили байдужими. Вони зацікавили та надихнули відвідати ці чарівні місця України.

Запорізька область знайомила з історичною, архітектурною та природною спадщиною степової України та Півдня (садиба Миклашевського,  "Алея вікових каштанів", "Етносело" Геленджик,  річка Конка, Національний заповідник "Хортиця" та ін.),  де  "що не будинок - то історія", а війна була не перешкодою.

Волинська область презентувала цікаві місця Луцька.

Житомирська область була представлена мальовничими об’єктами міст Бердичів, Малин, Звягель, Коростишів; сіл Биків та Грушки (стежки Лесиного краю, вікові дуби, водні об’єкти Биківки, парк імені Миклухо-Маклая, театр на Європейській, пам’ятки Густава Олізара та ін.).

Київська область презентувала архітектурний об’єкт - Ставищенську лікарню (смт Ставище).

Черкаська область розповіла про найвідоміші місця Черкас.

Чернігівська область познайомила з видатними особистостями краю (Деполович Л.П. - авторка букварів), архітектурними спорудами (Качанівський палац, Архістратиго-Михайлівський та Виблівський Свято-Троїцький храми, пам’ятки Старого Білоуса, церкви Куликівщини) смт Парафіївка та  Куликівка,  с. Старий Білоус та інших місць.

Хочеться відзначити, що відеороботи про окуповані території, з особливим трепетом і любов'ю підкреслюють багатство і красу рідної землі, наголошуючи на тому, що міста і села чекають на звільнення від окупантів і вкотре стверджують - все є Україна!

З підсумковими протоколами конкурсу можна ознайомитись за посиланням.