Відбувся черговий обласний семінар «Актуальні питання національно-патріотичного виховання та краєзнавства»

21 лютого 2024 року в форматі онлайн на платформі Google Meet пройшов обласний семінар «Актуальні питання національно-патріотичного виховання та краєзнавства».

До участі у семінарі доєдналися більш як 200 педагогів від закладів освіти Запорізької, Дніпропетровської, Закарпатської, Миколаївської, Харківської, Черкаської областей, які працюють у напрямках гуманітарного краєзнавства, музейної справи та військово-патріотичного виховання учнівської молоді.

З вітальними словами до учасників заходу звернулися заступник директора Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Віктор Захарчук та виконувач обов’язків директора комунального закладу «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради Галина Савельєва.

З темою «Деокупація свідомості в умовах сучасної російсько-української війни» виступили представники Українського інституту національної пам’яті Олена Охрімчук (начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті) та Ганна Байкєніч (завідувачка сектору методичної роботи Управління наукового забезпечення політики національної пам’яті  Українського інституту національної пам’яті). Доповідачки представили основні положення Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», розвінчували міфи радянської та російської пропаганди, проводили історичні паралелі між подіями минулого і сьогодення в Україні та наголосили на пробудженні та збереженні в сучасному суспільстві української національної ідентичності й проведенні просвітницької роботи серед громадян України. Також учасників семінару було ознайомлено з освітніми та просвітницькими проєктами Українського інституту національної пам’яті.

Тему «Родинні архіви в умовах війни. Оцифрування, вивчення та збереження» висвітлив історик, голова ГО «Гуляйпільські старожитності» Сергій Звілінський, який наголосив на важливості для кожного з нас у збереженні і оцифруванні своїх родинних архівів, залучення до цього процесу здобувачів освіти. Оскільки військові дії змушують людей покидати свої домівки, беручи з собою лише найнеобхідніші речі, а, іноді, і взагалі без нічого, то звичайно ж, всі сімейні архіви залишаються і зникають назавжди, забираючи з собою історію і пам’ять.

З темою «Особливості збирання музейних колекцій, присвячених російсько-українській війні 2014-2024 рр.» учасників семінару ознайомив науковий співробітник Національного військово-історичного музею України Євгеній Шатілов. Він наголосив, що збір артефактів подій російсько-української війни є вкрай важливим, але необхідно враховувати ступінь ризику, бо, наприклад, фрагменти зброї і боєприпасів можуть бути вкрай небезпечними і самотужки транспортувати їх дуже ризиковано.

Про «Систему заходів з військово-патріотичного виховання та краєзнавства на базі КЗ «Центр туризму» ЗОР у 2024 році» розповів керівник туристських груп (експедицій) КЗ «Центр туризму» ЗОР Юрій Сало, який запросив присутніх активно долучатися до заходів і семінарів КЗ «Центр туризму» ЗОР, адже від нас, педагогів, залежить формування світоглядної позиції учнівської молоді.

Семінар був змістовним і актуальним, оскільки поради від фахівців стануть у нагоді не лише педагогам, а й представникам органів влади у формуванні нових ідей та методів роботи.

По закінченню відбулося підведення підсумків роботи семінару та спілкування з учасниками.