В Запоріжжі пройшли Міжрегіональні онлайн-змагання "Юний геолог"

З 27 по 29 жовтня 2022 року комунальним закладом «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради в онлайн-форматі були проведені Міжрегіональні геолого-краєзнавчі онлайн-змагання учнівської молоді «Юний геолог». Головна мета онлайн-змагань – популяризація краєзнавчого руху в закладах освіти України, визначення рівня компетентностей здобувачів освіти з геологічного краєзнавства.

У заході взяла участь 21 команда учнівської молоді: вихованці, учні закладів загальної середньої, позашкільної, а також дитячі громадські організації з 7 областей України: Житомирської, Івано-Франківської, Запорізької, Сумської, Харківської, Миколаївської та Дніпропетровської областей.

Протягом 3 днів команди обмінялися досвідом краєзнавчої та дослідницької роботи, поглибили знання та вдосконалили свої навички на майстер-класах, поспілкувались з відомими геологами та з користю провели час.

Програма онлайн-змагань передбачала: представлення команд (команди у довільній формі представляли себе); майстер-класи (учасники слухали інформацію про особливості визначення гірських порід, мінералів, проведення палеонтологічних досліджень, основи стратиграфії та ґрунтознавства); конкурс «Геологічна пам’ятка мого краю» (команди представляли письмовий звіт у формі пошукової роботи про одну геологічну пам’ятку своєї області та захищали її); конкурс «Геологи розповідають, геологи запитують» (учасники слухали доповіді відомих науковців та краєзнавців: «Геологічні пам’ятки України» - Володимир Манюк, кандидат  геолого-мінералогічних наук, м. Дніпро; «Геологічні процеси» - Ірина Скриль, кандидат географічних наук, м. Харків; «Петрофіти» Олена Шелегеда, завідувачка організаційно-масового відділу по роботі з талановитою молоддю та МАН м. Запоріжжя, а по закінченню виступу кожного доповідача відповідали на запитання) та вікторину «Юні знавці геології» (учасники відповідали на запитання з різних тем).

         За підсумками Міжрегіональних геолого-краєзнавчих онлайн-змагань учнівської молоді «Юний геолог» місця серед команд розподілились так:

        І місце – «GreenECO» Сумська обл., Сумський р-н, с. Миколаївка (кер. Котькало Є.С.);

        ІІ місце – «ГеоДжурів» Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, с. Джурів (кер. Чобан Р.Д.);

        ІІ місце – «Мобільні» Харківська обл., Харківський р-н, смт Пісочин (кер. Радченко О.М., Водолазька О.В.);

        ІІІ місце – «Мінерал» Дніпропетровська обл., Криворізький р-н, с. Лозуватка (кер. Соколовська Т.В.);

        ІІІ місце – «КОНТІКІ» Сумська обл., м. Конотоп (кер. Горшеніна С.П.);

        ІІІ місце – «Орієнтир» Запорізька обл., с. Петро-Михайлівка (кер. Олійник М.О.).

        Дякуємо командам, їх керівникам та поважним науковцям за те, що незважаючи на надзвичайно складну ситуацію в країні, ви знайшли можливість взяти участь в онлайн-змаганнях. Нехай війна скоріше закінчиться нашою перемогою і ми зустрінемось на славетній запорізькій землі!