Екотур стежками Карпатських Горган

З 7 до 19 липня 2023 року група екологів-краєзнавців КЗ «Центр туризму» ЗОР у кількості 12 осіб (кер. Шелегеда В.І.) здійснила пішохідний екотур ІІІ ступеню складності Гірськими Карпатами (115 км). Мета екотуру – знайомство з природними особливостями Карпатського біосферного заповідника в районі Центральних і Східних Горган,  дослідження естетичної й природної цінності гірських водоспадів, реєстрація рідкісних рослин і тварин Українських Карпат.

Гірський масив Ґорґани розташований у Івано-Франківській та частково у Закарпатській областях, має площу близько 2500 км², простягається у довжину на 80 км і ширину близько 40 км. Цей гірський масив – з суворими кліматичними умовами і складним рельєфом – найменш заселена частина Українських Карпат, геологічну основу якого складають тверді водотривкі пісковики. Для Ґорган характерні круті асиметричні схили, гострі гребні гір, на вершинах – кам’яні розсипища.

Розпочалася подорож з с. Манява, неподалік від якого розташоване одне з чудес прикарпатської природи, що зачаровує з першого погляду – водоспад «Манявський». Цей водоспад вважається одним з найвищих водоспадів Горган, а подекуди і всіх Українських Карпат. Потужний потік зривається з уступу висотою понад 18 м  і падає в ущелину, яка має форму каньйону. Навколо водограю розкинулася архаїчна і чудова природа, тут густо ростуть мохи і папороть, а на краях ущелини неподалік від водоспаду зростають віковічні ялини. Ялиново-букові праліси вдень лише частково пропускають світло, тому це місце ледь затемнене і ще більше дивує своєю неповторною красою та естетичною привабливістю.

Далі маршрут проходить через гору «Скалки Задні» (висота 1282 м), вкриту  камінням та смерековим лісом до с. Стара Гута,  неподалік від якого розташований не менш живописний водоспад Малий Кузьминець. Його висота близько 5 метрів, він не такий відомий туристам, але дуже живописний. Вода спадає кількома каскадами і внизу утворює невеличке озеро. Біля нього тихо і затишно, вода чиста і прохолодна – справжня «ванна молодості», яку наша група прийняла усім складом.

З с. Стара Гута лісові стежки вздовж річок Бистриця Солотвинська і Лопушна ведуть до полонини Боревка. Маршрут проходить через живописні смерекові праліси з чистими гірськими джерелами і кам’яними «моренами», з яких відкривається вид на найвищу вершину Центральних Горган – гору Велику Сивулю (висота 1836 м). Під час руху нам зустрілася рідкісна амфібія  Жаба трав'яна (Червоний Список хребетних Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) і невеличка популяція орхідеї Ятришник пальчатий (Червона книга України).

З полонини Боревка розпочинається підйом на найвищий гірський хребет Горган з вершинами гори Лопушна (1772 м), Сивуля Велика (1836 м) і Мала Сивуля (1815 м). Хребет вкритий кам'яними осипищами пісковикових уламків розміром до 3 м. «Кам'яні річки» опускаються схилами до висоти 1400 м і нижче. На висоті 1400—1600 м рослинність представлена смерековими лісами, вище — криволіссям з сосни гірської (жерепу). Відкриті кам'яні розсипища вкриті лишайниками і мохами, що створюють неповторний колорит. За легендою назва гори – Сивуля – походить з часів, коли на Україну нападали татарські племена і забирали чоловіків і дівчат в ясир. Одного разу татари схопили молоду князівну, якій вдалося втекти з полона і заховатися на високій горі. Коли її знайшли, вона була посивілою від горя – звідси й назва гори.

З Сивулі відкривається неймовірної краси краєвид на г. Ігровець, урочище Яла, Чорногорський хребет з Говерлою і Петросом. На підході до Сивулі, на горі Лопушна, є військові руїни, що залишилися ще з Першої світової війни.

Крутий спуск з хребта приводить до живописної полонини Рущина, з якої бере свої витоки одна з найбільших річок Горган - Бистриця Солотвинська. Тут же розташоване урвище «Пекло», також оповите легендами - різкий, майже стометровий обрив, з якого відкривається запаморочливий вигляд: з одного боку на десятки кілометрів гірські хребти Горган, з іншого - кам`яниста вершина Малої Сивулі та надзвичайна тиша і спокій навколо, що створюють незабутню атмосферу. 

З полонини Рушина маршрут приводить до водоспаду Салатручіль неподалік від с. Бистриця. Водоспад висотою 6 метрів розділений на два каскади і впадає в невеличке озеро. Але підійти впритул до водоспаду непросто – озеро сильно замулено, а берег крутий і сильно зарослий. Тому цей водоспад ми назвали міражем – його красу можна побачити тільки здалеку.

Біля с. Бистриця нас чекали цілі поляни спілої чорниці, а далі по маршруту – через буково-смерековий ліс до гори Малі Горгани – розсипи білих грибів, підберезників і сироїжок, які на вечерю перетворилися у грибний суп і жарені гриби з кашею.

Одним з найкрасивіших місць нашої подорожі стала полонина Блажів: з одного боку кам’янисті розсипи гори Малий Горган (1592 м), з іншого – там де сідає сонце – велична гора Довбушанка (1754 м).

З полонини Блажів вздовж річки Зубринка, через водоспад річки Зелениця і перевал Переслоп група вийшла до курортного містечка Яремче, де пішохідна частина маршруту закінчилася.

В Яремче ми відвідали водоспади «Дівочі сльози» і «Пробій», скелю «Слон», скупалися у стрімких водах річки Прут, покуштували мадярський бограч та інші місцеві кулінарні страви.

Ця незабутня подорож в Карпатські гори стала можливою завдяки героїзму воїнів ЗСУ, які ціною свого життя захищають незалежність України. Наша велика вдячність і подяка всім захисникам і захисницям!

Слава Україні!
Героям Cлава!
Перемога буде за нами!